Moeders recept: Hindostaanse Aubergine Tjoka

Vandaag denken we aan moeders eten! Ik heb vandaag het recept in de categorie typisch Hindostaanse gerechten voor jullie. Vergeet Baba Ganoush voor een moment en denk aan tjoka (of choka). Ben je benieuwd wat het is? Lees dan snel verder! 

 

Hindostaanse gerechtenAls ik ‘s avonds van werk kom, heb ik vaak geen tijd – en geen middelen – om de traditionele tjoka te maken. Daarom dus een recept voor een snelle tjoka!

 

Wat heb je nodig voor 2 personen:

 

- 1 aubergine

- 1 rode ui

- 2 tenen knoflook

- 2 tomaten

Eventueel 1/2 madame jeanette (of een rood pepertje als je geen madame jeanette hebt) *

 

* Let op: madame jeanette is vele malen pittiger dan een rode (spaanse) peper. Ben je het niet gewend om pittig te eten? Pas de hoeveelheid dan aan. Je kunt de madame jeanette ook helemaal weglaten, maar het smaakt toch echt het lekkerst als het een beetje pittig is!

 

En nu?

Mijn moeder roostert de aubergine in de oven en gooit er na een bepaalde tijd, op gevoel, de rest van de ingrediënten erbij.  Ik heb wat minder geduld en gooi daarom alles tegelijkertijd in de oven en gebruik niet de gril stand, maar de gewone oven stand.

Hindostaanse gerechten 2

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snijd de aubergine in plakken en de rode ui in parten
  3. Laat de tenen knoflook in hun velletje. Door ze niet te pellen, zorg je ervoor dat de tenen niet aanbranden
  4. Verdeel de aubergine, ui, de hele tomaten en de tenen knoflook over een bakplaat en besprenkel met olijf- of kokosolie en bak voor ongeveer 20 minuten. Na 20 minuten kun je het pepertje erbij doen en nog 5 a 10 minuten doorbakken, totdat je aubergine lekker zacht is.
  5. Verplaats alle groenten, peper en knoflook (nu wel pellen!) van de bakplaat naar je blender/keukenmachine en blend tot je een mooi papje hebt. Zorg ervoor dat de schil van de aubergine niet verbrand, want juist daar zitten de meeste vitamines! De aubergine blenden we dus ook met schil en al!

 

En klaar is je Tjoka! Ik eet tjoka heel graag met zilvervliesrijst en gele daal. Gele daal is gemaakt van gele spliterwten en het is echt superlekker! Of ik eet mn daal als soep, beetje tjoka erbij, eventueel wat vis.. en ik heb lekker gegeten!

Hindostaanse gerechten 3

 

Kende je dit gerecht al? En wil je nog meer supergezonde hindostaanse recepten? Laat het weten in de comments of like/deel dit bericht! :D

Ben je nog op zoek naar heerlijke winterse salades? klik hier en hier

Farizah

FacebookTwitterGoogle+EmailDelen