Moeders recept: Hindostaanse Aubergine Tjoka

Hi! Daar ben ik weer. Ook ik heb last gehad van de flinke griep die nu heerst. Maar vandaag vergeten we de griep en denken we aan moeders eten! Ik heb vandaag het recept in de categorie typisch Hindostaanse gerechten voor jullie. Vergeet Baba Ganoush voor een moment en denk aan tjoka (of choka). Ben je benieuwd wat het is? Lees dan snel verder! 

 

Hindostaanse gerechten

In mijn kindertijd heb ik nooit van aubergine gehouden. Sterker nog, ik vond het vreselijk en weigerde het te eten. Tot ik een jaar terug erachter kwam dat ik aubergine eigenlijk wel heel erg lekker vind. En dat komt onder andere door dit gerecht! Ik ben nu bezig met een inhaalslag en maak ik tegenwoordig graag aubergine klaar. Ik ontdek steeds meer manieren die ik lekker vind. En nu heb ik dus een recept van tjoka van aubergine van mijn moeder voor jullie. Kevin en ik zijn hier dol op en als ik aubergine in de oven gooi vraagt hij tegenwoordig heel verwachtingsvol of ik tjoka ga maken!

 

Wat heb je nodig voor 2 personen:

 

- 1 aubergine

- 1 rode ui

- 2 tenen knoflook

- 2 tomaten

Eventueel 1/2 madame jeanette (of een rood pepertje als je geen madame jeanette hebt) *

 

* Let op: madame jeanette is vele malen pittiger dan een rode (spaanse) peper. Ben je het niet gewend om pittig te eten? Pas de hoeveelheid dan aan. Je kunt de madame jeanette ook helemaal weglaten, maar het smaakt toch echt het lekkerst als het een beetje pittig is!

 

En nu?

 

Mijn bereidingswijze is iets anders dan mijn moeders bereidingswijze. Zo roostert mijn moeder de aubergine in de oven en gooit er na een bepaalde tijd, op gevoel, de rest van de ingrediënten erbij.  Ik gooi daarentegen alles tegelijkertijd in de oven en gebruik niet de gril stand, maar de gewone oven stand.

Hindostaanse gerechten 2

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snijd de aubergine in plakken en de rode ui in parten
  3. Laat de tenen knoflook in hun velletje. Door ze niet te pellen, zorg je ervoor dat de tenen niet aanbranden
  4. Verdeel de aubergine, ui, de hele tomaten en de tenen knoflook over een bakplaat en besprenkel met olijf- of kokosolie en bak voor ongeveer 20 minuten. Na 20 minuten kun je het pepertje erbij doen en nog 5 a 10 minuten doorbakken, totdat je aubergine lekker zacht is.
  5. Verplaats alle groenten, peper en knoflook (nu wel pellen!) van de bakplaat naar je blender/keukenmachine en blend tot je een mooi papje hebt. Zorg ervoor dat de schil van de aubergine niet verbrand, want juist daar zitten de meeste vitamines! De aubergine blenden we dus ook met schil en al!

 

En klaar is je Tjoka! Wij eten tjoka heel graag met zilvervliesrijst en gele daal. Gele daal is gemaakt van gele spliterwten en het is echt superlekker! Ik heb zelf nog niet het geduld gehad om het zelf te maken (zonder snelkook pan moeten de erwten 12 uur weken plus een uur koken). Plus dat de daal van mijn moeder gewoon te lekker is. Wanneer mijn moeder een pan daal maakt denkt ze gelukkig aan mij en maakt ze extra porties die ik kan invriezen en in een pannetje kan ontdooien en eten we dit dus bijvoorbeeld met een lekkere aubergine tjoka!

Hindostaanse gerechten 3

 

Kende je dit gerecht al? En wil je nog meer supergezonde hindostaanse recepten? Laat het weten in de comments of like/deel dit bericht! :D

Ben je nog op zoek naar heerlijke winterse salades? klik hier en hier

Farizah