Recept: Clean Speculaas koeken

Goedemiddag iedereen!
Het is weer een tijdje stil geweest op Superfreez.nl en de Green Quisine facebookpagina, daar komt nu verandering in. In mijn laatste post schreef ik dat ik met een beetje goed plannen weer wekelijks twee artikelen online kon plaatsen. Ja.. dat is niet helemaal gelukt. Wij zijn achter de schermen druk bezig geweest met nieuwe plannen voor Green Quisine, daar gaan we binnenkort meer over vertellen! Like alvast de facebookpagina, als je dat nog niet had gedaan, om op de hoogte te blijven. Nu wil ik eerst een nieuw gemakkelijk te maken recept voor een heerlijk clean koekje met je delen! Lees snel verder.

 
 
Speculaaskoekjes zijn één van mijn favoriete koekjes. Sowieso alles waar koek- of speculaaskruiden in wordt gebruikt vind ik heerlijk (spekkoek bijvoorbeeld, of mijn moeders worteltaart.. Yum!). Normaal liggen de speculaaskoeken in de schappen van de supermarkt waar ik niet vaak langs loop. Hoe dichter de gezellige maand december in de buurt komt, hoe vaker ik de speculaas koeken en poppen nu op andere plekken tegenkom. Goed gedaan supermarkt! Ik loop er nu elke keer langs en ga toch twijfelen, ‘zal ik een pak koekjes meenemen’, twijfel twijfel… Is dit herkenbaar?
Uiteindelijk zeg ik toch nee tegen mezelf. Ik heb namelijk een super gemakkelijk recept om zelf speculaaskoekjes te maken. Met dit recept heb je in 20 minuten heerlijke speculaas koeken, maar dan zonder geraffineerde suikers! Nog een pluspunt is dat je huis erna heerlijk ruikt naar versgebakken koekjes! :-D 
foto 2.PNG
Wat heb je nodig voor 6 flinke koeken: 
 • 250 gram speltmeel
 • 1 tl bakingsoda
 • 2 tl kaneel
 • 1 flinke el koekkruiden
 • 4 el palmsuiker (op deze manier smaken de koeken niet te zoet. Ben je een echte zoetekauw, dan kun je altijd meer suiker toevoegen)
 • 4 el (plantaardige) melk
 • 90 gram kokosolie
 • eventueel geschaafde amandelen

 

En nu?

 1. foto 1.PNGVerwarm je oven voor op 165 graden
 2. Meng alle ingrediënten en kneed kort tot het een deeg vormt. Met de hand kost dit misschien 2 tot 3 minuten. In mijn nieuwe keukenmachine is het deeg in een minuut klaar! :-D
 3. Vorm koeken van het deeg, strooi de geschaafde amandelen over de koeken en schuif ze voor 15 tot 20 minuten de oven in.

 

Het recept is echt fail-proof. Ik zeg dit niet zomaar! Afgelopen weekeind had ik om 22u ‘s avonds ineens zin om koekjes te bakken (lees: koekjes te eten).  Ik had geen zin om alle ingrediënten af te meten. Soms heb je van die luie dagen. Ik woog de 250 gram speltmeel af en de rest van de ingrediënten gingen op de gok in mijn foodprocessor. Omdat ik heel knullig kan zijn, pakte ik in plaats van een busje kaneel, een busje nootmuskaat! Ik had niet verwacht dat de koekjes lekker zouden smaken daardoor. Niets was minder waar. Ik heb met een kopje thee op de bank zitten genieten van mijn warme versgebakken koekjes. En de volgende dag smaakte ze nog beter! De nootmuskaat gaf de koekjes een warmere, een beetje pittige smaak. Voeg dus gerust een beetje, of een boel, nootmuskaat toe!

Ik ben benieuwd wie van jullie dit recept gaat proberen. Laat me weten of jullie dit recept net zo gemakkelijk te maken vindt als ik!

 

Farizah