Recept: Rode Kool Salade

“Wil je rode kool? het is hartstikke gezond” zei mijn moeder afgelopen weekeind, terwijl ze me een halve rode kool aanreikte. Ik twijfelde een beetje want ik had geen idee wat ik met rode kool zou moeten maken, maar ik heb het toch aangenomen. En ik had er geen spijt van! Benieuwd naar wat ik van mijn halve rode kool heb gemaakt? Lees dan snel verder!

rode kool 3

 

Dat rode kool gezond is, daar heeft mijn moeder gelijk in. Kool is over het algemeen rijk aan antioxidanten. Rode kool bevat zelfs zes maal zoveel antioxidanten dan witte kool! Daarnaast bevat rode kool vitamines A, B en C en de mineralen zoals koper, ijzer, zwavel, fosfor, kalk, kalium en magnesium. Dat lijkt mij wel een goede aanvulling op je dagelijkse voeding!

Alleen de geur.. de geur van gekookte kool stond mij tegen dus ging ik op zoek naar recepten voor rode kool salades. Ik kwam veel salades met appel en rozijnen tegen. Appels en rozijnen vind ik net iets te fris voor in de winter, ik laat dat liever over voor de lente en de zomer. Geïnspireerd door de salades die ik tegen kwam op internet heb ik zelf een salade bedacht die ik meer bij de winter vind passen:

- Rode kool salade met venkel en knoflook -

 

ingredienten

Wat heb je nodig voor 4 flinke porties:

 

 • een halve rode kool
 • 1 teen knoflook
 • 1 venkel
 • peterselie
 • kappertjes
 • zonnebloem pitten
 • walnoten
 • rode wijn azijn
 • olijfolie
 • mosterd
 • 1/2 citroen
 • peper en zout

 

 • eventueel een sjalotje

 

 

En nu?

 

 1. Snijd de halve rode kool in flinterdunne reepjes. Doe dit het liefst met een kaasschaaf of een mandoline. Ik heb de plakjes zelf gesneden, omdat ik dacht dat ik wel dun kon snijden. Helaas zat ik fout en werden mijn reepjes toch iets te dik. Stoom de reepjes rode kool eventueel voor 5 minuutjes als je niet van rauwe rode kool houdt. Ik heb dit zelf niet gedaan.
 2. Snijd de venkel en eventueel een sjalotje ook in flinterdunne halve rondjes.
 3. Maak een dressing van olijfolie, rode wijn azijn, mosterd en de sap van ongeveer de helft (of iets minder als je niet zo van zuur houdt) van de citroen. Breng deze verder op smaak met peper en zout.
 4. Snijd de knoflook fijn of pers de knoflook met een knoflookpers en voeg het toe aan de dressing.
 5. Hussel de dressing, rode kool, venkel (en eventueel het sjalotje), kappertjes en zonnebloempitten door elkaar en laat het geheel minimaal een half uur staan zodat de smaken intrekken. Hoe langer het blijft staan hoe beter de smaken kunnen intrekken.
 6. Wanneer je de salade serveert kun je deze versieren met walnoten en peterselie.rode kool

Een heerlijke salade voor de categorie stevige winterse salades! Heb je de eerste gemist? Klik dan hier

Farizah

 

*Edit: Voor de volgende keer wil ik er geen geitenkaas eten, dus ga ik er iets anders bij zoeken. Als jullie tips hebben hoor ik ze graag!

 

 

FacebookTwitterGoogle+EmailDelen