Recept: Sappige guiltfree Bietenburgers

Goedemiddag iedereen! Vandaag heb ik weer een recept waarbij ik gebruik maak van de left-over pulp! Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen ben ik dol op mijn detox-bietensap slowjuice. Ik maak dit drankje geregeld en houd dus veel bieten pulp over na het slowjuicen, zonde om weg te gooien! Daarom maak ik er graag bietenburgers van. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Als ik juice maak ik meestal twee grote glazen slowjuice. één glas drink ik op en de ander bewaar ik in een vacuum pot in de koelkast. Als ik mijn detox drankje maak houd ik dus pulp van twee bieten over. Hier maak ik meteen burgers van of ik vries het in om er een andere keer burgers van te maken. Het handige van deze burgers is, dat je meerdere burgers kunt bakken en in de vriezer kunt gooien. Zo kun je op elk gewenst moment de burgers ontdooien en opeten :D

Voor ongeveer 8 burgers heb je nodig:

  • pulp van 2 (grote) rode bieten *foto
  • kikkererwten (de hoeveelheid moet gelijk zijn aan ongeveer de helft van de rode bietenpulp)
  • 1/2 rode ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 1/2 cup havermout
  • 1/2 el olijfolie
  • 1 el lijnzaad & 2 el water (ter vervanging van 1 ei)
  • verse basilicum
  • snufje cayenne peper, 1/2 tl gedroogde tijm & 1 tl uienpoeder
  • peper & zout

 

* Heb je geen slowjuicer en dus geen overgebleven pulp? Ga dan als de wiedeweerga een slowjuicer aanschaffen! :p *Just kidding* Je kan ook verse bieten raspen, houd er dan wel rekening mee dat het wat natter is en je meer havermout toe moet voegen. 

En nu?

  1. Doe de kikkererwten, rode ui, knoflook, olijfolie en basilicum in je keukenmachine en maal fijn. Het moet geen gladde moes zijn maar een korrelige substantie.
  2. Maal je lijnzaad fijn (ik gebruik een vijzel) en laat het 10 minuten weken in 3 eetlepels water
  3. Meng vervolgens alle bovengenoemde ingrediënten met elkaar in een kom en laat het mengsel 10 minuten tot een half uur staan om stevig te worden.
  4. Wanneer het mengsel stevig genoeg is kun je er hamburgers van vormen en in de koekenpan bakken met een klein beetje olijfolie. Is het mengsel nog niet stevig genoeg? Dan kun je er altijd nog veel havermout aan toe voegen.
foto (1)

Bietenburgers in de pan.. Lijkt net op echte ‘vlees’ burgers!

 

Hoe je de burgers eet, bepaal je natuurlijk helemaal zelf! Doe ze op een broodje met lekkere creamy stukjes avocado en tomaat, schuif ze tussen een pitabroodje met knoflooksaus en sla. Of gebruik blaadjes sla ter vervanging van brood voor een lichtere burger variant.

Ik had zelf ook een hele mooie bos bieten inclusief het groen aan de bovenkant, dus ik heb de groene bladeren gebruikt als ‘broodje’! En dat zag er zo uit:

foto 1 (1)

 

De burger belegde ik met een laagje mosterd, plakjes komkommer, stukjes rauwe rode ui en stukjes augurk. Vervolgens deed ik er weer een blad groen met een klein beetje mosterd overheen. Zie het resultaat:

foto 2 foto 3

 

SUPER LEKKER! Het is een heerlijke sappige burger, echt om van te genieten! De burger is goedgekeurd door mijn vlees liefhebbende vader. Sterker nog, hij vindt de burger heerlijk, dus de burger kan met een gerust hart geserveerd worden ze als partysnack! Of maak een portie zoete aardappel frietjes met knoflook mayo (zie mijn eerdere recept –> *klik* ) en je gezonde fastfood maaltijd is compleet!

FacebookTwitterGoogle+EmailDelen