Recept: stevige winterse salade

Salades in de winter? Zeker weten! :D Kennen jullie Sla? Sla is een saladebar met meerdere filialen in Amsterdam waar je heerlijke salades kunt eten en afhalen. Gisteren had ik overdag afspraken staan en ’s avonds een avonddienst op werk. Omdat ik tussendoor geen tijd had om eten klaar te maken, heb ik een stevige winterse salade gehaald bij Sla om mee te nemen naar werk. Vandaag had ik weer een avonddienst en dacht ik “vandaag weer lekker een salade, maar dan zelfgemaakt!” En het is een heerlijke geworden! Lees snel verder!

 

 

De salade van Sla bevatte geroosterde wintergroente zoals zoete aardappel, pompoen en pastinaak, in combinatie met linzen en natuurlijk.. sla! Het was een heerlijke winterse salade. Daar had ik nu ook wel weer trek in, lekker stevig voor een voldaan gevoel gedurende de hele avond. Toevallig heb ik afgelopen weekeind een flespompoen van mijn moeder meegekregen naar huis.

 

Linzen heb ik eigenlijk altijd wel in de vriezer liggen. Ik kook graag een grote pan vol linzen en vries het in porties in. Zelf linzen koken vind ik veel lekkerder dan linzen uit pot. Normaal heb ik ook altijd zoete aardappel in huis zoals je waarschijnlijk al weet, maar wonder boven wonder vandaag niet. Na mijn keuken te hebben doorgespit, ben ik het volgende tegengekomen:

• Sperziebonen

• Boerenkool

• Rucola

• Olifantenknoflook

 

Genoeg dus om een lekkere salade van te maken! Met deze producten als basis ging ik aan de slag om een lekkere winterse salade te maken :D

 

ingredienten stevige winterse salade

 

 

Wat heb je nodig voor twee porties:

 

• Berg (beluga) linzen (des te meer des te steviger de salade)

• Een halve flespompoen

• Een handvol sperziebonen

• 100 gram boerenkool

• een handvol rucola

• 2 bollen olifantenknoflook*

• Himalaya zout en zwarte peper

• Een klein beetje ahornsiroop (of honing)

• Gemalen komijn

• Olijf- of kokosolie

• Mosterd

• Rode wijn azijn

• Pompoen- en zonnebloempitten

• Verse peterselie

 

olifantenknoflook

Ik heb olifantenknoflook per toeval ontdekt, toen ik vorige week in alle haast niet goed keek en dacht gewone knoflook te kopen. Olifantenknoflook heeft in vergelijking met gewone knoflook een wat mildere en zoetere smaak. Een bol olifantenknoflook bestaat uit één teen in plaats van meerdere tenen. Dit maakt de knoflook in mijn ogen perfect om te poffen. En dat is wat we in dit gerecht gaan doen! Kun je geen olifantenknoflook vinden? Gebruik dan gewone knoflook. Gepofte knoflook an sich is al een verwennerij! 

 

En nu?

1 Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking.

2 Verpak de bolletjes knoflook apart in aluminium folie.

3 Verdeel ondertussen de boerenkool met een klein beetje olie over een bakplaat en bak het samen met de knoflook 15 minuten op 150 graden.

4 Was de pompoen goed en snijd de helft in blokjes. Je hoeft de pompoen niet te schillen. De schil is ontzettend gezond en wordt in de oven vanzelf zacht. Besprenkel de pompoen met een beetje olie, een theelepel ahornsiroop een snuf komijn en wat peper en zout naar smaak.

5 Na 15 minuten haal je de boerenkool – niet de knoflook! – uit de oven.

6 verhoog de oventemperatuur naar 200 graden en doe de stukjes gekruide pompoen samen met de knoflook in de oven. Bak de pompoen en knoflook nog een half uur. optioneel: Na een half uur kun je de oven nog een aantal minuten in grill stand doen.

 

In de tussentijd zijn je linzen gaar, spoel ze af, laat ze afkoelen en kook de sperziebonen. Heb je stiekem vals gespeeld en voorgekookte linzen uit een pot gebruikt? Dat is niet erg :D Zorg er wel voor dat je de linzen goed afspoelt voor je ze eet.

  •      Maak een dressing van rode wijn azijn, olijfolie en mosterd, hussel alle ingrediënten door elkaar en strooi nog wat verse peterselie over       het geheel.

 

stevige winterse salade

Ik wordt altijd intens gelukkig als een recept goed uitpakt. Net zoals bij dit recept, daarom wilde ik het gelijk met jullie delen.  Ik was op mijn stoel aan het dansen tijdens het eten. De smaak van de geroosterde pompoen in combinatie met de gepofte knoflook is echt hemels!

 

 

Lijkt dit jullie ook een lekker gerecht? Laat me weten wat je van mijn stevige winterse salade vindt! :D Heb je trouwens de eerste blogpost op www.greenquisine.nl al gelezen? Dan weet je meteen waarom ik ALTIJD havermout in huis heb! *klik* –> hier

 

 

 

Farizah